Περισσοτερα ειδη κινδυνευουν με εξαφανιση καθε χρονο
Ο Κόκκινος κατάλογος των απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) μεγάλωσε και πάλι και πλέον περιλαμβάνει τώρα πάνω από ένα στα τρία είδη φυτών και ζώων που εξετάζει η IUCN.
Σύμπραξη με τις επιχειρήσεις
Οι επιχειρήσεις και η βιοποικιλότητα μπορούν και πρέπει να ανθήσουν μαζί, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες σε ένα συνέδριο-ορόσημο της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στη Λισσαβόνα τον Νοέμβριο. Στη διάρκειά του τονίστηκε η αυξανόμενη δέσμευση του ιδιωτικού τομέα ως προς τη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση των βιολογικών πόρων. Κατάληξη ήταν η εγκαινίαση μιας πρωτοβουλίας της ΕΕ με αντικείμενο τις επιχειρήσεις και τη βιοποικιλότητα.
Οι απρόσκλητοι επισκέπτες της φύσης
Όταν εισάγονται μη γηγενή είδη πανίδας και χλωρίδας σε ένα τοπικό οικοσύστημα, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές. Τα είδη αυτά, που ταξινομούνται ως επεκτατικά αλλόχθονα είδη (ΕΑΕ), μπορεί να προκαλέσουν την εξαφάνιση γηγενών φυτών και ζώων, να έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις και να λειτουργήσουν ως φορείς ασθενειών. Οι τοπικές οικονομίες καταπονούνται καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο των ΕΑΕ στη γεωργία, στην αλιεία και στις υποδομές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναπτύσσει μια στρατηγική για την
Στο κυνήγι της βιωσιμότητας
Η διαχείριση του κυνηγιού προκαλεί συχνά έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε εξτρεμιστές που τάσσονται είτε υπέρ της πλήρους απαγόρευσης είτε υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης. Όμως τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται θετικός και γόνιμος διάλογος ανάμεσα σε κυνηγούς και ομάδες διατήρησης της φύσης στην Ευρώπη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Επιτροπής για το βιώσιμο κυνήγι. Παρά την πρόοδο αυτή εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα σε κάποια τμήματα της ΕΕ που δεν σέβονται τους όρους της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Κοινότητας.
Ένα στα έξι θηλαστικά απειλείται με εξαφάνιση στην Ευρώπη
Μία εκτίμηση της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) δείχνει ότι το 14% των χερσαίων και το 22% των θαλάσσιων θηλαστικών θα μπορούσαν να εξαφανιστούν από το έδαφος της ΕΕ.
Η βιώσιμη χρήση τώρα συνιστά στόχο σύμβασης
Τον Ιούνιο του 2007 η Χάγη φιλοξένησε μία διεθνή συνεδρίαση υψίστης σημασίας που έθεσε σε λειτουργία νέα μέτρα καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων και συναφών προϊόντων. Είναι η πρώτη φορά που η Σύμβαση διεθνούς εμπορίας ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση (CITES) πραγματοποίησε διάσκεψη των μελών της στην Ευρώπη. Οι εκπρόσωποι συμφώνησαν για ένα νέο στρατηγικό όραμα για τη CITES και έμαθαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε ένα νέο σχέδιο δράσης βοήθειας της ΕΕ στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων και
Τρόποι καταπολέμησης
Η δράση για την καταστολή της παράνομης υλοτομίας κερδίζει έδαφος, παρόλο που οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης μιας δραστηριότητας που σύμφωνα με ορισμένους αποτελεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα του κόσμου.