Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές στην Κίνα και τη Βιρμανία κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες άτομα, υπενθυμίζοντας με τραγικό τρόπο την αδυναμία του ανθρώπινου πολιτισμού απέναντι στη μανία της φύσης Πάνω από 43.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 28.000 αγνοούνται από τον κυκλώνα Ναργκίς που έπληξε τη Μιανμάρ στις 2 Μαΐου. Λίγες εβδομάδες μετά, ο απολογισμός στη Κίνα από το φονικό σεισμό των 7,9 Ρίχτερ έχει αγγίξει, σύμφωνα με τα επίσημα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας, τους 50.000 νεκρούς.
Το 2007, 149 φυσικές καταστροφές έπληξαν την Ασία, προκαλώντας το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις οικονομίες της περιοχής.
Σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία Swiss Re, οι οικονομικές απώλειες έφτασαν τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν την ίδια στιγμή οι καλοκαιρινές καταιγίδες στην Ευρώπη ανάγκασαν τις ασφαλιστικές να διενεργήσουν πληρωμές της τάξεως των 12,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αν και ο αριθμός των φυσικών καταστροφών στην Ασία (146) ξεπερνά κατά πολύ αυτόν της Ευρώπης (35), οι ασφαλιστικές εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου έχουν καταβάλει το τετραπλάσιο ποσό από τις αντίστοιχες στην Ασία.
Σημειώνεται ότι η ήπειρος της Αφρικής αν και είναι τρίτη στη λίστα όσον αφορά στον αριθμό των πληγέντων, έχει τις μικρότερες ασφαλιστικές εκταμιεύσεις από τις καταστροφές, 0,05 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα Οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού έχουν ήδη εντυπωθεί στη μνήμη των περισσότερων Ελλήνων. Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος γνώρισαν παρατεταμένες ξηρασίες με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 105 βαθμούς Φαρενάιτ!
Οι χειρότερες πυρκαγιές ξέσπασαν τον Αύγουστο πλήττοντας το λεκανοπέδιο Αττικής, την Πελοπόννησο και την Εύβοια. 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου μισό εκατομμύριο στρέμματα έγιναν στάχτες.
Η Αρχαία Ολυμπία, ιστορικός τόπος για το Ολυμπιακό ιδεώδες, εκκενώθηκε αφού οι πυρκαγιές έκαψαν τον περιβάλλοντα χώρο του αρχαίου σταδίου.