Στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας in.gr με το WWF ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα απειλούμενα είδη θα μεταφερθούμε στον Έβρο, για να γνωρίζουμε τον κραυγαετό. Πρόκειται για έναν αετό, ανοιχτού καστανού χρώματος με λευκά στίγματα στα φτερά.Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι πλατιές και τετράγωνες φτερούγες, που τις κρατά ελαφρά γυρισμένες προς τα κάτω όταν πετά, αντίθετα δηλαδή από τα άλλα αρπακτικά. Το άνοιγμα των φτερών του είναι 1,4 μέτρα , ζυγίζει 1,4 κιλά και έχει μήκος 64 εκατοστά. Σήμα κατατεθέν για να τον αναγνωρίσει κανείς, εκτός από το σχήμα των φτερών του είναι και η φωνή του, μία χαρακτηριστική κραυγή που μοιάζει με γάβγισμα σκύλου.
Ο κραυγαετός, όπως όλα τα αρπακτικά πουλιά είναι δείκτης υγείας και ισορροπίας των οικοσυστημάτων που ζει. Ο ρόλος του είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής πυραμίδας και τρέφεται με αδύναμα και άρρωστα ζώα, εξυγιαίνοντας και ισορροπώντας τα είδη των οργανισμών με τα οποία τρέφεται.
Ζει σε δάση χαμηλού υψόμετρου, σε ξέφωτα, μικρά έλη και υγρά λιβάδια.
Οι πληθυσμοί του κραυγαετού μειώνονται πολύ γρήγορα σε όλες τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Ο ελληνικός πληθυσμός δεν ξεπερνάει τα 90 ζευγάρια. Αν και υπήρχε σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα τον 19ο αιώνα, σήμερα περιορίζεται κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη. Ο μισός πληθυσμός του βρίσκεται στον Έβρο και στο Δάσος της Δαδιάς όπου δραστηριοποιείται το WWF εδώ και 25 χρόνια.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα δημιουργείται κυρίως από την καταστροφή των δασών, την εντατική υλοτομία και την αποξήρανση των ελωδών εκτάσεων για καλλιέργειες. Αλλά και τα δηλητηριασμένα δολώματα και τα φυτοφάρμακα απειλούν το είδος του.
Οι καλοκαιρινοί επισκέπτες του δάσους της Δαδιάς, αν είναι διακριτικοί και τυχεροί, μπορεί να συναντήσουν ένα νεοσσό, το μοναδικό που γεννιέται από ένα ζευγάρι σε μία μικρή φωλιά πάνω στα δέντρα. Το χειμώνα θα μεταναστεύσει για την Ανατολική Αφρική. Το δάσος της Δαδιάς και γενικότερα ο Έβρος είναι μοναδικής σπουδαιότητας περιοχή για τον κραυγαετό και για όλα τα αρπακτικά πουλιά για πολλούς και ποικίλους λόγους.
Πηγή : in.gr